Wat is een led televisie


Wat is een led televisie?

Op deze pagina vind je het antwoord op de vraag.

Wat is een led televisie?

Wat doet een led televisie?

Bij een led-tv wordt er gebruikgemaakt van leds (light emitting diodes, in het Nederlands: lichtuitstralende diode) voor de achtergrondverlichting. Het verlicht het lcd-scherm dat er vlak voor is geplaatst. De kristallen in het lcd (liquid crystal display, Engels voor vloeibaar-kristalscherm) creëren de daadwerkelijke beelden van het programma of de film, maar geven zelf geen licht. Onder invloed van elektrische spanning geven ze meer of minder licht door.

Soorten led televisies

Bij een "edge led televisie" zitten de led-lampjes alleen in de randen van het beeldscherm. Daardoor zijn deze tv's vaak zeer plat. Een speciale laag achter de lcd’s zorgt ervoor dat het licht toch egaal over het scherm verdeeld wordt. Als dit niet goed gebeurt, kan de achtergrondverlichting aan de randen zichtbaar zijn. Dit wordt ‘backlight bleeding’ genoemd.

Bij een"full led televisie" of "direct led televisie" zitten de leds direct achter het lcd-scherm. Het voordeel hiervan is dat het licht egaler over het beeldoppervlak wordt verdeeld. Dat kan een betere beeldkwaliteit opleveren. In sommige direct-led modellen kunnen de led-lampjes in groepen worden aangestuurd, ‘local dimming’ genoemd. Daarmee kun je bepaalde delen van het scherm sterker - of juist minder sterk - verlichten dan andere. Daar waar het beeld donkerder moet zijn, kunnen de leds dan minder intens branden. Dat zorgt voor een hoger contrast en een dieper zwart.

Nu weet je wat een led televisie is !

Op zoek naar een nieuwe televisie? Er staan met name Led televisies in de televisie top 10 van de televisiediscounter.

Bekijk de televisie top 10!

 

 

 

Televisiediscounter

Een reactie plaatsen