Wat is een oled televisie?


Wat is een oled televisie?

In dit artikel krijg je antwoord op de vraag: Wat is een oled televisie?

ultra hd televisies

Wat is Oled

De nieuwste schermtechniek is oled (organic led). Oled wordt al langer gebruikt voor schermen in smartphones, maar nog maar weinig voor tv's vanwege de hoge prijs en het lastige productieproces. De eerste oled-tv’s kwamen in 2009 op de markt, ze waren toen nog heel klein. Sinds 2013 zijn er volwassen maten te koop van 55 inch (140 cm).

De pixels van een oled-tv bestaan uit organische materialen die licht geven als er stroom doorheen gaat. Omdat elke pixel zelf licht geeft, is er geen achtergrondverlichting nodig. Hierdoor is het scherm van een oled-tv nog dunner dan een lcd-led-scherm, dat wel achtergrondverlichting nodig heeft.

Prijs Oled

Het contrast van een oled-scherm is meestal goed. Een pixel die 100% zwart moet weergeven, straalt namelijk dan gewoon geen licht uit. Al hebben beelden maar zelden grote delen die 100% zwart bevatten, het gaat meestal om gradaties van zwart. Daardoor zie je in lichte en donkere delen van het beeld nog veel details. Ook hebben oled-tv's een grote kijkhoek.

Het nadeel van oled is de hoge prijs; een model van 55 inch kost al gauw een paar duizend euro. Op dit moment heeft alleen LG een aantal oled-modellen in het assortiment. Het is wachten tot fabrikanten oled in meer verschillende beeldmaten op de markt brengen, ook voor een gunstigere prijs.

Op zoek naar een nieuwe televisie? Er staan met name Led televisies in de televisie top 10 van de televisiediscounter.

Bekijk de televisie top 10!

Televisiediscounter

Een reactie plaatsen